"Všichni hledáme odpovědi v knihách,
a přitom ty správné, jsou přímo v nás."


"Nehodnoť nikoho,
v jehož botách jsi neušel aspoň míli."

Staré indiánské přísloví
"V každém z nás žijí dva vlci. Záleží jen na nás,
kterého krmíme, zlého či dobrého."

Staré indiánské přísloví
"Spíše než stálé napomínání a kritiku
potřebují děti své kladné vzory a lásku."

Zuzana
"Láska není obchodník,
který chce dostat zpátky své investice."

Remarque
"Celé tajemství existence je, nemít strach."
Budha


Blog

Krása jako otázka života a smrti...

Působí dokonale. Jsou krásné, inteligentní, úspěšné… a přesto nešťastné. Dohání je stín. Stín vlastní dokonalosti. Neustále se za něčím pachtí, ale cíle ne a ne dosáhnout. Vzdaluje se a vzdaluje. Propadají osamocení. Pocitu, že jim nikdo nerozumí. Jediným spojencem je jídlo - ze začátku, než se vymkne kontrole. Počítání kalorií a složení potravin se tak stává jejich prioritou v životě.

A o kom píši? O dívkách a ženách trpících mentální anorexií a bulimií.

Zpočátku přináší úbytek na váze uspokojivé výsledky. Společně s během a cvičením se žena dostává do formy. Rodina, přátelé a třeba i sportovní trenéři si všímají prvotní proměny. Změnu často velmi kladně hodnotí. Ve snaze uspět a nezklamat přidává dívka na výkonu. Nejen ve sportu, ale i ve škole nebo v práci. Vše musí být perfektní. Životní tempo se zvyšuje a nabírá na neuvěřitelné rychlosti.

Jako první přichází zpravidla velmi plíživě anorexie. Dívka přestává postupně jíst. Záminkou může být zdravý životní styl, vegetariánství, různé formy detoxikací aj. Ke všemu často cvičí, běhá, málo spí. Denní rytmus je zkrátka podřízen hotovému drilu. A odpočinek? Ten je považován za ztrátu času a osobní selhání. Jak dlouho se dá vše vydržet? Půl roku, rok….? Ve spojení s pracovními aktivitami a školními povinnostmi přichází postupně únava a naprosté vyčerpání organismu. Energie se pak logicky doplní jídlem, po kterém se však dostaví neskutečné výčitky a následné zvracení. V podstatě se jedná o negativní sebehodnocení, strach z neúspěchu a obava z kritiky nejbližšího okolí.

Proč tyto dvě nemoci vlastně vznikají? Kde mají původ? A hlavně, proč postihují převážně pohledné chytré dívky a ženy, kterým na první pohled nic nechybí?

Více v příštím článku Anorexii a bulimie - Nemoci krásných inteligentních žen.


Zpět na blog