"Všichni hledáme odpovědi v knihách,
a přitom ty správné, jsou přímo v nás."


"Nehodnoť nikoho,
v jehož botách jsi neušel aspoň míli."

Staré indiánské přísloví
"V každém z nás žijí dva vlci. Záleží jen na nás,
kterého krmíme, zlého či dobrého."

Staré indiánské přísloví
"Spíše než stálé napomínání a kritiku
potřebují děti své kladné vzory a lásku."

Zuzana
"Láska není obchodník,
který chce dostat zpátky své investice."

Remarque
"Celé tajemství existence je, nemít strach."
Budha


Blog

Chybí nám kultura otevřenosti, odpovědnosti a pozitivní komunikace

Generace našich rodičů vyrůstala v industriální době, kdy se klad důraz na výkon - hlavně toho co nejvíce vyrobit dle pětiletého ekonomického plánu. Tzv Pětiletka určovala, kolik zboží bude vyrobeno, kde, jeho cenu, jaké budou mzdy ….. Této době vládl zkrátka materialismus a diktatura. Vlastní názor a komunikace o problémech se brala jako vzdor vůči režimu a projev pocitů jako slabost.
. Domnívala jsem se, že toto období je již za námi. Bohužel tomu zdaleka tak není. I když v mém dětství došlo „ ke změně doby“, v mnohém zůstala vlastně stená. Diktatura, donášení, mocenské ovládání ostatních a hlavně, za nic nenést odpovědnost, panují ve společnosti i nadále. Podle mnohých může za vše, co se děje v jejich životě, někdo jiný. Za vysoký tlak si tak nemůže člověk konzumací alkoholu a tučného, ale lékař, který nenapíše dobré léky. Za domácí násilí žena, která neposlouchá svého muže a výprask si zaslouží. Za nadměrné používání plastů rozvojové ekonomiky a ne ty naše, ač plasty užíváme denně všichni….

Myšlení postavené na hlavu, co říkáte? Jakákoli diskuze se většinou strhne v hádku a urážení těch, kteří mají jiný názor. Naše jednání vypovídá nejen o nás samých, ale formuje a ovlivňuje i lidi kolem nás, hlavně naše děti. To mě přivedlo k napsání série článků, kde se tato témata odráží a vzájemně prolínají. Témata, která jsou stále v naší společnosti tabu. Alkoholismus a s ním spojené domácí násilí, hysterie ve společnosti, někteří „dinosauři“ ve vedoucích postech, atd. ;-)


Zpět na blog