"Všichni hledáme odpovědi v knihách,
a přitom ty správné, jsou přímo v nás."


"Nehodnoť nikoho,
v jehož botách jsi neušel aspoň míli."

Staré indiánské přísloví
"V každém z nás žijí dva vlci. Záleží jen na nás,
kterého krmíme, zlého či dobrého."

Staré indiánské přísloví
"Spíše než stálé napomínání a kritiku
potřebují děti své kladné vzory a lásku."

Zuzana
"Láska není obchodník,
který chce dostat zpátky své investice."

Remarque
"Celé tajemství existence je, nemít strach."
Budha


Blog

V noci děti přece spí...!?

Krásná rodina, zdravé děti, dům se zahradou...Vše vypadá idylicky. Rodina jak z katalogu. Jako krásné červené jablko k nakousnutí. Jenže nikdo netuší, co se skrývá pod slupkou. Co se odehrává za zdmi domu. Jedná se vždy o rodinné štěstí? Bohužel často o hádky, agresi a domácí násilí...

Co si odnese do života dítě, které je toho součástí? Rozhodně nic pozitivního. Ale jen smutek, strach, úzkost a trauma.

Většina rodičů to však neřeší. Někteří si tu hrůzu nepřipouští, protože v ní sami vyrostli. Berou ji tak za běžný standard. Jiní se stydí. Mají strach z reakce rodiny a nejbližšího okolí. Něco ale mají přece jen společné. Mylně se domnívají, že když se hádají v noci, děti o ničem neví. Jsou přesvědčeni, že děti spí. Opak je však pravdou. Křik, rány a stíny postav nabývají v noci na intenzitě. A s tím i prožitek. Make-up a sluneční brýle ráno na očích také nezakryjí vše.
Děti se neučí pouze tím, co jim říkáme, ale hlavně tím, jak se chováme. Přeberou tak model rodiny - pomyslnou štafetu, kterou jim rodiče nabídli a kráčejí tak dále v jejich šlépějích.
Trauma a úzkost se může u každého projevit jinak. Někteří ho zamaskují za „dokonalou vizáž“ a hubenou postavu trpící anorexií, jiní ho utápí v alkoholu nebo v nekončícím perfekcionismu a tlaku na výkon ve škole či ve sportu anebo v práci.

Jak s tím naložit? Rozhodně nezametat pod koberec a vyhledat odbornou pomoc. Protože jinak nás stín noci stejně jednou dožene.


Zpět na blog