"Všichni hledáme odpovědi v knihách,
a přitom ty správné, jsou přímo v nás."


"Nehodnoť nikoho,
v jehož botách jsi neušel aspoň míli."

Staré indiánské přísloví
"V každém z nás žijí dva vlci. Záleží jen na nás,
kterého krmíme, zlého či dobrého."

Staré indiánské přísloví
"Spíše než stálé napomínání a kritiku
potřebují děti své kladné vzory a lásku."

Zuzana
"Láska není obchodník,
který chce dostat zpátky své investice."

Remarque
"Celé tajemství existence je, nemít strach."
Budha


Blog

Má-li dítě problém, pošli na něj čerta!

Kousání nehtů patří mezi časté problémy malých dětí. Bohužel se nejedná pouze o nějaký zlozvyk, nýbrž o projev strachu, úzkosti a nervozity. Ty mohou pramenit z různých věcí. Z nelichotivé situace v rodině, ze strachu z přísného učitele nebo celkové atmosféry ve školce či škole - problému se spolužáky atd. Možná Vás napadlo, proč o tom píši ve spojení s čertem?

Totiž, někteří rodiče se na sociálních sítích chlubí tím, jaké fígle používají ve výchově. Včera jedna taková maminka prezentovala na FB „perfektní“ výchovou metodu, nad kterou mi zůstal doslova rozum stát. Bohužel se našly další maminky, které jí uvedený způsob chválily a co víc! Neopomněly přidat i své zaručené recepty a rady :-(

Tak k jádru věci. Jedna maminka vytvořila „List hříchů“, kde si stěžovala, čím ji dítko zlobí. Seznam tedy opravdu k zamyšlení, ale spíše nad rodiči. Jedním z problémů bylo právě zmíněné kousání nehtů. Řešení má přinést čert, který dítě vyděsí, že s kousáním nehtů přestane!!! Když nepřestane, půjde za rok do pekla. Přece každému rozumnému rodiči musí být jasné, že už takto traumatizované dítě dostane doslova další ránu do své pošramocené psychiky a ztratí pocit bezpečí, který by mělo doma mít.

Některé maminky takový způsob kritizovaly, ale přišly se svým řešením. Tak třeba například potírat prstíky dítěte odlakovačem na nehty! Samy si odpověděly, že je to hrozné, ale i tak to praktikují. Je to prý zaručeně účinné.

Tento příspěvek jsem dnes napsala, protože je zítra svátek Mikuláše a mnoho rodin zve trojici Mikuláš, čert, anděl domů a řeší tím bezradnost ve výchově. Kolikrát jsou masky čerta děsivé i pro dospělé (vypíchnuté oči, krev ve tváři). Je mi líto všech dětí, které si prožijí takovou traumatizující chvíli a bohužel hodně z nich nebude zřejmě klidně spát.


Zpět na blog